Dagpenge som nyuddannet
Din uddannelse tæller som arbejde
Hvis du er nyuddannet, og din uddannelse har varet mindst 18 måneder (tre semestre), kan den tælle som arbejde, når du søger om dagpenge.
Sådan får du ret til dagpenge
For at få ret til dagpenge, skal du sikre dig, at din status bliver ændret fra studerende til nyuddannet hos os senest 14 dage efter, du afslutter din uddannelse. Din uddannelse kan tidligst give dig dagpengeret 18 måneder efter, du startede.
Er du ikke medlem, skal du melde dig ind senest 14 dage efter afslutningen af din uddannelse.
Dagpengesats for nyuddannede
Din dagpengesats afhænger af:
- Din alder
- Om du har forsørgerpligt for et barn
- Hvor længe du har været ledig
Alder | Forsørgerpligt | Op til 481 timers dagpenge | Efter 481 timers dagpenge |
Under 30 år | Nej | 15.081 kr. | 10.371 kr. |
Fyldt 30 år | Nej | 15.081 kr. | 13.100 kr. |
Alle | Ja | 17.295 kr. | 17.295 kr. |
Har du forsørgerpligt for et barn under 18 år, får du 17.295 kr. (2025) om måneden i hele dagpengeperioden.
Er du ikke forsørger, bliver din sats nedsat efter 481 timer med dagpenge, svarende til 3 måneders udbetaling. Din sats afhænger af din alder.
Sådan kan du få en højere dagpengesats
Hvis du har arbejdet, kan du få beregnet en ny, højere sats, hvis:
- Du har fået udbetalt løn i mindst 3 måneder efter din uddannelse.
- Du har arbejdet i mere end 3 måneder. Vi beregner en gennemsnitlig sats baseret på maksimalt 12 måneder.
- Der er gået mindst 6 måneder efter din uddannelse.
Den nye sats vil gælde i resten af din dagpengeperiode.
Halv dagpengesats for personer under 25 år
Er du under 25 år, og har du modtaget dagpenge i 962 timer, kan din sats blive halveret.
Hvornår får du ikke halv dagpengesats?
- Hvis du har gennemført en erhvervsmæssig uddannelse på mindst 18 måneder, får du ikke halv sats. Du får dagpenge med satsen for nyuddannede, hvis du deltager i tilbud om vejledning og opkvalificering aftalt med Jobcenteret.
- Hvis du indenfor 3 år har haft mindst 3.848 løntimer indberettet til SKAT, bliver din dagpengesats heller ikke nedsat. Deltager du i vejlednings- og opkvalificeringstilbud fra Jobcenteret, får du dog halv dagpengesats, mens du deltager i tilbuddet.
Ny dagpengesats efter arbejde
Har du haft mindst tre måneders arbejde, og er det mindst seks måneder siden, du fik dagpenge baseret på din uddannelse, kan du få beregnet en ny sats.
Vi ser kun på dit arbejde og løn efter din uddannelse. Hvis den nye sats er lavere end din dimittendsats, beholder du dimittendsatsen.
Den nye sats træder i kraft fra den 1. i måneden efter, vi har beregnet den.
Hvilke dokumenter skal jeg indsende for at ansøge om dagpenge som nyuddannet?
Senest 14 dage efter din sidste eksamen, skal du udfylde blanketten 'Uddannelsesafslutning' via Tast Selv. Denne handling ændrer din status fra at være studerende til at være nyuddannet. Du finder blanketten i Tast Selv-sektionen under 'Studerende/nyuddannet'.
Statusændringen betyder, at din registrering i a-kassen ændres fra studerende til nyuddannet. For at være berettiget til dagpenge, er det vigtigt at have den korrekte status i a-kassen.
Ikke alle behøver at ændre deres status efter endt uddannelse. Dette kan variere afhængigt af, om du har modtaget SU eller haft betalt arbejde under dit studie. Hvis du er usikker på, om du skal skifte status, kan du kontakte os på telefonnummer 70 13 13 12 for yderligere vejledning.
Er der et sprogkrav for at modtage dagpenge som nyuddannet?
For at opnå retten til dagpenge som nyuddannet, skal du leve op til et sprogkrav.
Dette sprogkrav kan opfyldes på følgende måder:
- Ved at have afsluttet 6. klassetrin i folkeskolen.
- Ved at have bestået prøven i Dansk 2.
- Eller ved at have bestået en danskprøve, der er på et niveau svarende til Dansk 2.
Du finder listen over alle måderne til at opfylde sprogkravet [her].
Hvis du ikke er i stand til at imødekomme sprogkravet, er det muligt at kvalificere sig til dagpenge ved at opfylde et tilknytningskrav. Dette krav indebærer, at du skal have en vis forbindelse til det danske arbejdsmarked. Mere præcist skal du have arbejdet minimum 600 timer over en 12-måneders periode inden for de seneste 24 måneder. Du kan kontakte os på 70 13 13 12 for at høre mere om tilknytningskrav.
Kan man modtage dagpenge mellem to uddannelser som nyuddannet?
Hvis der er en ferieperiode mellem dine uddannelser, kvalificerer du dig ikke til dagpenge under denne pause. Det vil sige, at du ikke kan modtage dagpenge, hvis du for eksempel er færdig med din professionsbacheloruddannelse i juni og planlægger at starte på en kandidatuddannelse efter sommerferien, og disse to har en uddannelsesmæssig sammenhæng.
Det er vigtigt at ændre din status til nyuddannet senest 14 dage efter du har bestået din sidste eksamen. Dette skridt er nødvendigt for at sikre, at du kan modtage dagpenge baseret på din første uddannelse senere, hvis behovet opstår, eksempelvis hvis du ikke gennemfører din overbygning eller vælger at stoppe uddannelsen før tid.
Hvis du er berettiget til SU, er der mulighed for at modtage SU mellem dine uddannelser. Du bør kontakte SU-styrelsen for yderligere oplysninger, hvorigennem du også kan søge SU mellem dine to uddannelser, når de har en uddannelsesmæssig sammenhæng.
Skulle der være en længere periode mellem dine uddannelser, end blot en ferie adskillelse, kan du have ret til dagpenge under visse betingelser. Det kræver, at du er aktivt jobsøgende og står til rådighed for arbejdsmarkedet i ledighedsperioden, hvis denne overstiger 4 uger. Det kræver derudover, at du i øvrigt lever op til de generelle krav for at kunne modtage dagpenge som ledig. Se mere her.
Det er ikke muligt at være fritaget for kontingentbetaling i perioden mellem to uddannelser, hvis du ønsker at modtage dagpenge. Hvis du derimod opfylder kravene til kontingentfritagelse og modtager SU i den mellemliggende periode mellem dine to uddannelser, kan du fortsat været kontingent fritaget.