Skal du vælge efterlønskort eller halvårserklæring?
Svaret kan koges ned til det her ene spørgsmål: Forventer du at have arbejde det næste halve år på efterløn? Hvis svaret er ja, er efterlønskort den rigtige løsning for dig. Gå til guiden om efterlønskortet her. Er svaret nej, er halvårserklæring helt klart den bedste løsning.
Alt om halvårserklæringen
Forventer du ikke at arbejde og have indtægter i de næste 6 måneder, mens du får efterløn, skal du ikke bruge tid på at sende os et efterlønskort hver måned. Du kan i stedet bruge halvårserklæringen.
Halvårserklæringen er din måde at fortælle os to ting:
- At du ikke har arbejdet i det sidste halve år – og at dine udbetalinger fra os derfor var korrekte.
- At du ikke forventer at arbejde det næste halve år
Hvor tit skal jeg sende halvårserklæringen?
Du skal sende os halverklæringen hver 6. måned. På din halvårserklæring kan du se, hvornår du næste gang til sende en.Se udbetalingskalderen via Tast Selv.
Hvorfor har jeg ikke fået min efterløn den her måned?
Det er som regel, fordi vi ikke har fået din halvårserklæring. Se, om du har en halvårserklæring, der ligger og venter på dig her.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg begynder at arbejde?
Du må gerne begynde at arbejde, selvom du får efterløn med halvårserklæring. Så skal du kontakte os.
Alt om efterlønskortet
Efterlønskortet er din måde at fortælle os, hvad du har lavet i den pågældende måned, som vi skal tage højde for, før vi sender efterlønnen til dig.
Hvor ofte skal jeg udfylde mit efterlønskort?
Du skal udfylde dit efterlønskort den 24. i hver måned. Du skal udfylde kortet for hele måneden, ligesom du får udbetalt din efterløn i hele måneder (160,33 timer).
Hvad skal jeg skrive på mit efterlønskort?
På efterlønskortet skal du fortælle os om arbejde og indtægter, som har betydning for din udbetaling. Det kan også være, du planlægger at rejse i længere tid, bliver frihedsberøvet eller søger om eller får social pension.
Når du sender efterlønskortet den 24. i en måned, skal du give dit bedste bud på, hvad der kommer til at ske i den sidste periode på efterlønskortet.
Vi ved godt, at din situation kan ændre sig i den sidste periode, og derfor har du efterfølgende mulighed for at rette dit i dit efterlønskort. Så regner vi ud, hvad du har fået for meget og trækker det beløb fra din næste udbetaling.
Vil du undgå at gætte?Du kan vente med at sende dit efterlønskort, til måneden er ovre. Så vil din efterløn være på din konto 3-4 arbejdsdage efter, du har sendt kortet til os.
Hvordan retter jeg et efterlønskort, der allerede er sendt ind?
Viser det sig, at du uventet får tilbudt arbejde, skal du opdatere efterlønskortet med de nye oplysninger, når måneden er omme. Når vi får dit opdaterede efterlønskort, regner vi ud, hvad du har fået udbetalt for meget. Det beløb trækker vi fra din næste udbetaling af efterløn. Du kan rette i dit efterlønskort her. Fristen for at rette er den 10. i den efterfølgende måned.
Guide: Sådan udfylder du dit efterlønskort
Du skal udfylde dit efterlønskort med alle de indtægter og aktiviteter, der kan have betydning for, hvor meget efterløn du skal have udbetalt. Det er fx arbejde, frivilligt arbejde eller selvstændig virksomhed.
Du tilføjer en aktivitet i tre korte trin:
- Vælg den dag hvor du skal registrere en aktivitet, og klik på ”Vælg aktivitet” ud fra den dag.
- Vælg aktivitet i rullemenuen.
- Skriv det antal timer og minutter, som aktiviteten har varet, hvis du får et felt frem med de muligheder.
Du får som udgangspunkt efterløn for 160,33 timer hver måned – fratrukket de aktiviteter, du skriver på kortet.
Læs om de mest almindelige aktiviteter på efterlønskortet
Lønarbejde
Lønarbejde er arbejde, hvor din arbejdsgiver har indberetter løn og timer til SKAT. Din arbejdstid bliver trukket fra efterlønnen time for time, uanset hvor høj din timeløn er.
Du skal skrive, hvor du har arbejdet. Kender vi din arbejdsplads, vil du kunne finde din arbejdsgiver i rullemenuen. Ellers skal du selv oprette arbejdsgiveren ved at klikke på forstørrelsesglasset.
Er du underviser?Så skal du omregne dine lektioner til timer og minutter inklusiv forberedelsestid. Se hvordan du omregner dine lektioner her. Du skal bruge den omregningssats, der står i din kontrakt. Ellers risikerer du, at du får udbetalt for meget i efterløn.
Har du fastlønnet deltidsarbejde?Har du fortalt os om dit arbejde fx ved at sende din kontrakt til os? Så er kortet forud udfyldt med de timer, du har oplyst. Så skal du ikke rette i dine timer på kortet, og du kan nøjes med at sende kortet, som det er.
HUSK PÅ, at hvis du har arbejdet ekstra timer – som du også har fået ekstra løn for – skal du skrive dine ekstra timer på kortet. Det gør du ved at trykke på ”Ny” til højre ud for dagen, hvor du har arbejdet. Så kan du skrive det antal timer og minutter, du har haft ekstra.
Ferie
Feriepenge modregnes i din efterløn med det antal feriedage, du får udbetaling for. Du modregnes 7,4 timer pr. feriedag. Feriedage kan enten være hele eller halve dage.
Når du får udbetalt feriepenge, skal du altid skrive det på dit efterlønskort. Også selvom der er tale om minibeløb og uhævede feriepenge, som du får udbetalt uden selv at have bedt om det.
Hvis du er på halvårserklæring, skal du oplyse os om feriepengene på det tidspunkt, hvor du holder ferie og får feriepengene udbetalt. Feriepengene skal nemlig modregnes på de dage, hvor du holder ferie.Hvis dine feriepenge før skat pr. dag er mindre end din efterløn pr. dag, kan du få udbetalt differencen som efterløn. Du har derfor ikke en mindre samlet indtægt på grund af dine udbetalte feriepenge.
Er dine feriepenge optjent, inden du gik på efterløn, og var du ansat på nedsat tid, kan vi omregne dine feriedage til timer med din seneste timeløn. På den måde fradrages feriepengene i forhold til din seneste timeløn og ikke som hele feriedage.
Frivilligt, ulønnet arbejde
På efterløn må du arbejde frivilligt op til 65 timer om måneden uden at blive trukket i efterlønnen. Timerne regnes som et gennemsnit pr. måned.
Hvor må du arbejde?Det er ikke alle steder, du kan arbejde frivilligt uden modregning. Dit frivillige arbejde skal være hos en organisation, forening eller lignende.
Helt konkret er der fire kriterier, der skal være opfyldt hos organisationen/foreningen:
- Den skal være grundlagt på et frivilligt initiativ- Dens primære formål er ikke at skabe overskud- Du må søge arbejde et sted, hvor bestyrelsen arbejder frivilligt- Medlemskab af organisationen/foreningen er frivilligt
Frivilligt ulønnet arbejde hos offentlige institutioner vil blive modregnet i efterlønnen.
Frivilligt arbejde bliver opdelt i to kategorier:1) Aktiviteter: Du må ubegrænset udføre opgaver, der ikke vil blive udbudt som almindeligt lønarbejde. Det kan være opgaver som arbejde i medborgerhuse og væresteder, deltagelse i indsamlinger, foreningsarbejde og ekspedient i genbrugsbutikker. Det gælder også forskellige former for telefonrådgivning, der ikke forudsætter en særlig uddannelse.2) Arbejde: Du kan op til 65 timer om måneden lave opgaver, der kræver eller forudsætter en særlig uddannelse, og som kunne blive udbudt som lønarbejde, uden at det påvirker din efterløn. Det kunne for eksempel være telefonrådgivning, som kræver eller forudsætter en særlig uddannelse. Vær dog opmærksom på, at der ikke må være ansat lønnede personer i foreningen/organisationen med den pågældende stillingskategori.
Borgerligt ombud, offentlige eller private hverv samt indtægter herfra
Indtægter fra borgerligt ombud og offentlige og private hverv bliver som hovedregel modregnet i efterlønnen. Du skal skrive din indtægt på efterlønskortet, og så bliver indtægten omregnet til timer, der så modregnes.
Nogle hverv medfører ikke fradrag i efterlønnen. Det gælder:• Menigt medlem af kommunalbestyrelse• Nævning, domsmand og lægdommer• Tilforordnet ved valg• Opfyldelse af vidnepligt
Øvrige indtægter
Du skal skrive alle din skattepligtige indtægter på kortet, uanset hvor de kommer fra.
Selvstændig virksomhed/aktivitet
Før du begynder at arbejde i en selvstændig virksomhed eller er eller bliver momsregistreret, skal du give os besked. Ved nogle typer af virksomheder skal du have tilladelse på forhånd og det kan få stor betydning for din ret til efterløn, hvis du ikke giver os besked, inden du starter.
Eksempler på selvstændig virksomhed er forretning, arbejde efter regning, landbrug, skovbrug, udlejningsvirksomhed eller lignende. Det gælder uanset tidspunktet for arbejdet, om virksomheden drives i selskabsform eller i din ægtefælles navn, eller om virksomheden giver overskud.
Løbende udbetalinger af pension og indbetalinger til en ophørspension
Løbende udbetalinger af pension, der er led i et ansættelsesforhold, medfører modregning i efterlønnen på baggrund af det udbetalte bruttobeløb. Eksempler på ordninger er arbejdsmarkedspensioner, som er oprettet på grund af en overenskomst eller efter individuel aftale, tjenestemandspensioner og tilsvarende ordninger, hvor arbejdsgiveren normalt bidrager.
Hvis pensionen begynder at komme til udbetaling eller ved ændringer i eller regulering af dine eksisterende pensionsudbetalinger, skal vi straks have besked om det.
Tidligere selvstændige erhvervsdrivende, som indbetaler til en ophørspension (pensionsbeskatningsloven § 15 A) efter det fyldte 60. år, skal have foretaget en ny pensionsopgørelse. Hvis du er i tvivl, om en ny udbetaling eller en ændring i udbetalingen skal oplyses eller ej, vil vi altid gerne vejlede dig.
Vi bruger oplysninger fra SKAT
Som en ekstra sikkerhed sammenligner vi oplysningerne fra dit efterlønskort og din halverklæring med SKAT’s oplysninger. På den måde er du sikker på, at du ikke får for lidt eller meget i efterløn. Vi kontakter dig altid, hvis vi finder forskelle i oplysningerne, så du kan være med til at dobbelttjekke tallene.


Du får indbetalt til Obligatorisk Pensionsordning
I 2025 får du indbetalt 1,8 % af den efterløn, du får udbetalt. Det er et ekstra bidrag til din pension, så de 1,8 % påvirker ikke den udbetaling af efterløn, som du normalt vil få. Det er staten, der betaler bidragene.